„Kis lurkók egészségnap”: lehet élvezetes az egészséges életmód
Már óvodáskorban érdemes elkezdeni a gyermekek egészségtudatos gondolkodásának kialakítását. A Kis lurkók egészségnap játékosan vezeti be a családokat az egészségtudatos életmód alapjaiba. Berta Gáborral, a program szakértőjével beszélgettünk.
Az óvodai nevelés egyik legfontosabb feladata a kisgyermekek testi és lelki fejlődésének elősegítése, illetve az egészségtudatosságra nevelés, melyet az életkori sajátosságokat is figyelembe véve minél fiatalabb korban célszerű elkezdeni.
– Az egészségtudatosságra nevelés, a prevenció a „Kis lurkók” egészségnap egyik fő célja – kezdte az ismertetőt Berta Gábor, a Kis lurkók egészségnap szakmai tanácsadója.

A programok keretében a gyermekeket és családtagjaikat élményszerűen vezetik be az egészségtudatos életmód alapjaiba, egészségnapokat szerveznek a projekt megvalósítási területén található települések, Orosháza, Tótkomlós, Nagybánhegyes, Kaszaper és Kardoskút óvodásai számára, amelyeken az óvodapedagógusok mellett a szülőknek és más családtagoknak is lehetőségük van részt venni.
– Az ilyen típusú programokon a szülők betekintést nyerhetnek az óvodai élet működésébe és megerősítést kaphatnak gyermekük fejődését illetően. Emellett, az óvodapedagógusok és szülők kötetlen formában beszélgethetnek egymással, ezáltal közvetlenebb kapcsolat alakulhat ki közöttük. Ezeken a rendezvényeken a programelemeket az egészségtudatosság növelése, az egészséges táplálkozás, a testi és lelki egészség fejlesztése köré csoportosítjuk – fogalmazott a szakértő.
Például családi csapatjátékok, sportvetélkedők, szülő-gyermek táncversenyek is szerepelnek a programban, melyek az egészségtudatosságra nevelés mellett a szülő-gyermek kapcsolatot is erősíthetik. A program általában bemelegítéssel kezdődik, amely szakember bevonásával zajlik. A zenés mozgás megalapozza a rendezvény hangulatát.
– A családoknak lehetőségük van megismerkedni a rendszeres mozgás fontosságával, különböző sportágakkal, illetve az egészséges táplálkozás jelentőségével. Ez azért is lényeges, hiszen minél korábban kialakítjuk az egészséges életmódhoz szükséges gondolkodásmódot, annál valószínűbb, hogy később természetessé válik a gyermek számára – hívta fel a figyelmet Berta Gábor.
Mint mondta, a program nagy előnye, hogy az egészségtudatosságra nevelés helyben valósul meg. Az óvodások és szüleik a mindennapi, megszokott környezetükben sajátíthatnak el különböző módszereket, ismerteteket. Az egészségnapon a résztvevők egészséges ételeket is kóstolhatnak, többek között gyümölcssalátákat, egészséges hozzávalókból készült pizzát vagy szójafasírtot.
Berta Gábor zárásként úgy fogalmazott, az egészségnapokon a kisgyerekek és szüleik ismereteket és tapasztalatot szereznek, melyeket a mindennapokba is beépíthetnek.