Nagybánhegyes

Kedvezményezett: Nagybánhegyes Község Önkormányzata

Mint sok más település az országban Nagybánhegyes is elnéptelenedett a török dúlás következtében és a 17. századig lakatlan pusztaság volt a terület. Az újra település az 1830-as évekre tehető nagylaki szlovák polgároknak köszönhetően, akik szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoztak. Az állattartásra és a tejtermelésre alapozva alakult meg a településen a tejüzem az 1960-as években, ahol többek között a máig híres túró rudit és parenyica sajtot gyártották. A községben 1971-ben tört fel először a gyógyhatású termálvíz, a forrás helyén jelenleg is termálfürdő működik. A fürdő épülete mellett kialakított kemping egész évben várja a turistákat. A fürdő vize ugyan még hivatalosan nem kapta meg a gyógyvíz minősítést, de gyógyhatását több évtizedes tapasztalatok igazolják. A termálvíz magas ásványi anyag, nátrium-hidrogén-karbonát és metabórsav tartalommal rendelkezik. A tapasztalatok szerint jó hatással van reumatikus problémákra, bőrbetegségekre és nőgyógyászati megbetegedésekre. Nagybánhegyes polgárai nagyrészt mezőgazdaságból élnek, ezen belül legtöbben paprikatermesztéssel foglalkoznak. A tölteni való fehér paprikán kívül található hegyes erős és fűszerpaprika is. E tevékenységhez kapcsolódik a település minden évi legnagyobb rendezvénye, a több éve megrendezett Paprika fesztivál is.

Az 1592 lakosú Nagybánhegyest nyolctagú képviselő testület irányítja, élükön Farkas Sándor polgármesterrel.

Humán szolgáltató intézmény rendszer

A községben egy óvoda és egy általános iskola működik. A katolikus egyház fenntartásával, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda 7. számú tagintézményeként teljesíti oktató-nevelő munkáját.

Nagybánhegyes egészségügyi ellátását a hétköznapokon délelőtt és délután rendelő háziorvos és a hét két napján rendelő fogorvos végzi. Az Egészségházban e mellett csütörtöki napokon várandó tanácsadást és gyermek tanácsadást tartanak.

A település kulturális életének központja az 1962 óta működő Petőfi Sándor Művelődési Ház. Mivel a fiatalok többsége elhagyja a falut, az iskolák elvégzése után sokan nem térnek vissza, az idősebb nemzedék „megmozgatása” nem egyszerű feladat. A házban működik a 12000 kötetes községi könyvtár és a Hagyományőrző Egyesület Rezeda Hímző Szakköre. A községben működő civil szervezetek (Nagybánhegyesi Nagycsaládosok Egyesülete, Nagybánhegyesért Közalapítvány, Nagybánhegyesi Polgárőr Egyesület, Nagybánhegyesi Református Templomért Alapítvány, Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, Nagybánhegyesi Mozgáskorlátozottak Egyesülete, Gazdakör) is itt tartják összejöveteleiket. A művelődési ház szervezi a különböző községi rendezvényeket és a méltán egyre híresebb Paprikafesztivált.

Polgármester:
Farkas Sándor

A partner honlapja:
nagybanhegyes.hu/

Megszakítás