Szülőként örülök, hogy tudatosabbak lettek a pénzügyekben

Nagy sikerrel zajlott már több településen a projekt keretein beül a Tudatos Vásárlók program. Mint arról a honlapon már beszámoltunk igen változatos, érdekes és fontos tudnivalókkal készültek az előadók. Megtudtuk, hogy miért fontos, hogy a korához illeszkedő tartalommal és módszerekkel valamennyi gyermek pénzügyi kompetenciája fejleszthető. Ezúttal a másik oldalról vizsgáltuk a kérdést. A résztvevő gyerekek szülei számára mit jelentett a hat alkalmas sorozat?

Az orosházi Csajkáné Hampuk Edit két lánya, Eszti és Zsani is ott volt a hat foglalkozáson, és mint az alábbiakból kiderül, nem is hiába múlatták az időt:

– Hogyan szereztetek tudomást a programról és ki kezdeményezte, hogy a lányok részt vegyenek?

Egyik ismerősünktől jött az információ, ami rögtön vonzó volt számomra. Úgy gondoltam jó lesz ha nem csak az itthoni példából tanulnak, hanem hozzáértők mutatják be a pénz értékét, illetve, hogyan kell jól bánni vele. A lányokat is érdekelte, én pedig természetesen támogattam, hogy ott legyenek a foglalkozásokon, de nem köteleztem őket.

– Hogyan fogadták az ott látottakat, hallottakat?

Arról számoltak be, hogy sok ismerős dolgot hallottak, de volt nagyon sok olyan is amiről nem, vagy csak érintőlegesen hallottak, pl. a pénz kialakulásától hogyan jutottunk el a mai állapotig.

–  Te mint szülő, látsz-e valami változást, ami a program hatására indult el náluk?

Igen. Először is azzal szembesültek, milyen kis rétegben ismertek ezek a dolgok a korosztályukon belül. Voltak olyan gyerekek köztük, akiknek az egész újdonságként hatott. Ha beszéltek erről a barátaikkal, azok nem tudtak róla, miért kell odafigyelni ezekre a dolgokra, illetve, milyen előnyük származik abból, ha tudatosan tudatosan próbálnak bánni a pénzzel. A lányok itthon, a családi költségvetés alakításában is elmondták az ötleteiket, mit lehetne még venni. Nem erőszakosan persze, csak úgy, puhatolózó kérdések segítségével. Azt azonban már látom, hogy a saját kis pénzükkel ügyesen bánnak. Tesznek el belőle, meggondolják a kiadásaikat, céljaik vannak és én ennek örülök.

– Említetted, hogy kevesen foglalkoznak ezzel a témával, kevés a tudatosan vásárló, gondolkodó fiatal. Ennek fényében mit gondolsz a projektről?

Én ezt a fajta ismeretanyagot beépíteném az általános iskolás tananyagba, mert nagyon fontos a gyerekek számára. Fontosnak tartom, hogy mihamarabb szembesüljenek vele, hogy mennyit tudnak azért tenni, hogy nekik másabb, jobb legyen. Ha a zsúfolt tananyagba sehogy sem fér bele, akkor ehhez a mostanihoz hasonló, előre vivő projektekből kellene még sok.

A beszélgetés végére megérkezett Zsani – az egyik résztvevő – akit szintén megkérdeztünk a tapasztalatokról.

– Nagyon jó volt sok érdekes és eddig ismeretlen dolgot hallottunk. Megint rájöhettünk, hogy igaz a régi mondás: Minél többet tudunk, annál világosabb, milyen keveset tudunk. Igazából élveztük a tesómmal és nagyon megörültünk, hogy mint rendszeresen járók, még ajándékot is kaptunk.

Skip to content