Használt holmikkal a környezetért

Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a használt cikkeket árusító üzletek. Ma már nem számít cikinek, ha a viseletünk turkálóból van, vagy valamelyik berendezési tárgyunkat használtan vásároltuk. Ezzel ha hisszük, ha nem, hozzájárultuk környezetünk megóvásához.

Bizonyára mindenki számára ismerősek lehetnek azok a megvető pillantások, amit egy turkálóból kilépő vásárló kapott némely járókelőtől a múltban. Az elmúlt években ezek a szúrós tekintetek eltűntek, majd egymás után nyíltak meg a használt árucikkekkel kereskedő üzletek, ahol egyre nagyobb lett a vásárlók száma. Ennek több oka is van. Először is a kedvező árak csalogatják be a vásárlót az üzletbe, ahol a minőségi termékek jelentősen olcsóbbak, mint a szalonokban vásárolt társaik. Másodszor a környezettudatosság vezeti az embereket ezen boltokba, hiszen ez is egyfajta újra-hasznosításnak minősül.

Gondoljuk végig egy ruha útját a varrodából egészen a fogyasztóig. A márkás termékek jelentős százalékát Dél-Kelet Ázsiában, Indiában és Bangladesben varrják. Ennek oka az olcsó munkaerő, nem ritka esetben gyermekmunkásokkal, éhbérért végeztetik a munkát. Az emberi robotokkal készült divatcikkekre felkerülnek a nagy divatházak emblémái, melyek hatalmas utat tesznek meg az elegáns európai üzletekig, ahol horribilis összeg fejében a fogyasztóé lesz a ruhadarab. Sokszor ezeket a ruhákat csak pár alkalommal, vagy akár egyáltalán nem is viselik. Az első helyes lépés a környezetvédelem felé, hogy ezek a ruhadarabok nem a kukában landolnak, hanem úgy nevezett second hand boltokban, azaz másodkézbe adással új gazdához jutnak. Így nem szennyeztük a környezetet, valaki egy új ruhához jutott és nem veszett kárba az az energia, amely a divatcikk elkészítésével járt.

Az ökotudatos ember addig használ egy tárgyat, amíg az megfelelően tölti be funkcióját. Tehát egy ruha esetében addig, amíg az viselhető. Majd ha elérkezett az a pillanat, amikor már nem lehet viselni a ruhadarabot, akkor a kreativitására támaszkodva akár átalakítja azt a viseletet, vagy környezetbarát módon újrahasznosítja azt. Tökéletes megoldás lehet egy egyedi bevásárlótáska, díszpárnahuzat vagy más anyagokkal összevarrt ún. patch work kézimunka. Azzal, hogy egy ruha többször gazdát cserél, csökken az igény az újabb darabokra. Ezáltal csökken a termelés, amelynek következtében a káros anyagok kibocsátása is csökken.

De nem csak ruhadarabot, hanem más termékeket is lehet használtan vásárolni. Legyen szó bútorról, elektronikai eszközről, vagy bármely más berendezési tárgyról. A lényeg az adott termék élettartamának maximális kihasználása. Ezzel nem csak segítjük környezetünk védelmét, hanem jelentős összegeket is megspórolunk. Erre mondják, hogy mindenki jól jár. Ne feledjük, ha az adott termék bevégezte küldetését, akkor a hátramaradt hulladékot megfelelően kezeljük. Elektronikai cikkek esetén erre külön elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek, így egyből a megfelelő helyre kerül a már használhatatlan cikk. Ha más termék szolgálati ideje járt le, próbáljuk meg magunk újra-hasznosítani, ezáltal elkerüljük a hulladékhalmozást.  

Skip to content